موقعیت: ایران، تهران، نیاوران، خیابان جماران
کارفرما: آزاده عزیزی
مصالح: بتن و چوب
تاریخ ساخت: ۱۴۰۰
مساحت زمین: ۲۵۰m۲
مساحت ساخت: ۲۵۰m۲
طراح اصلی: آزاده عزیزی
تیم طراحی: شاهین ارجمند، کاوه همتیان محمد نژاد
تیم اجرایی: آزاده عزیزی، سعید شیرازی
عکاس: محمد حسن اتفاق
توضیحات:
متن ارائه شده توسط معمار:
ایده ی پروژه:
از آنجایی که این پروژه، بازسازی یک ساختمان مسکونی با قدمت ۱۱۰ ساله است، تلاش شده است تا ارزش های ساختمان قدیمی حفظ شود و گفت و گوی مسالمت آمیز بین گذشته و حال ایجاد شود.
ایده طراحی :
حفظ بنای قدیمی و تلفیق معماری جدید و قدیم . احیا و ایجاد کاربری جدید با حفظ ارزشها و هویت گذشته ۱۱۰ ساله . دو پنجره موجود در نما که طبق شواهد میدانی و اسناد شهرداری اولین ملک شمیرانات میباشد که برونگرا بوده و به کوچه پنجره داشته است که در بازسازی تمامیت نما و پنجره در نهایت احترام حفظ و احیا گردد . حفظ سازه های خرپایی چوبی جهت حفظ سقفها .
محدوده مداخلات :
شناسایی ملک . تحقیقات میدانی . امکان سنجی . طراحی و شروع اجرا که با توجه به فرسایش وعدم استقامت بنای موجود ۱۱۰ ساله مراحل ذیل جهت احیا و بهره برداری جدید صورت گرفت . تخریب موارد فرسوده – مقاوت سازی و استحکام بنا – اجرای فونداسیون و اسکلت فلزی جدید در فضا داخلی پوسته قدیمی . احیا و حفظ پوسته بیرونی – احداث چاه و تاسیسات شهری برق و مکانیک – تهویه مطبوع . تمامی مراحل سفتکاری و نازک کاری تا چیدمان و تحویل کامل و بهره برداری از پروژه
مشخصات فنی پروژه : ستون ها و تیر اسکلت فلزی + سقف تیرچه کرومیت و یونولیت سیستم گرمایش و سرمایش کولر گازی و ابگرمکن
مشخصات کلی بنا قبل از بازسازی :
سیستم سازه : ستون چوبی همراه باسقف چوبی
کاربری بنا : انباری
سیستم گرمایش و سرمایش : ابگرمکن و کولر ابی
شرح پروژه:
فضاها از دو قسمت با فضاهای متفاوت تشکیل شده است، بخش اول: فضاهایی که قابل لمس توسط کاربران است و در آنها فعالیت های انسانی انجام می شود به سبک مدرن طراحی شده و از مصالح مدرن استفاده شده است (تشبیه ای از اکنون). بخش دوم: سقف چوبی پروژه که نمایان است اما قابل لمس نیست (مانند گذشته که دیگر نمی توان آنها را لمس کرد و فقط قابل درک است(. اگرچه مردم در زمان حال زندگی می کنند، اما گذشته همیشه ارزشمند است و باید مورد توجه قرار گیرد.
فرایند ساخت:
سازه اولیه ساختمان چوب است که در فرآیند بازسازی برای استحکام بخشی ساختمان، علاوه بر اجرای فونداسیون بتن آرمه، از تیرها، ستون ها و مهاربندی های فلزی استفاده شده است. همچنین برای نمایان شدن سازه های خرپایی، سقف کاذب زیر آن برداشته شد و روی قاب چوبی پوشش محافظ اجرا شد.
ارزش های دیگر بنا:
حفظ و بهسازی حیاط مرکزی علاوه بر ارتقای کیفی فضاهای اداری، مکانی دلنشین را برای برگزاری برخی جلسات کاری و گردهمایی های دوستانه ایجاد کرده است.
چالش تحقیقی:
این پروژه دارای دو پنجره رو به خیابان است که گویای بخشی از تاریخ معماری منطقه آن است چرا که قبل از ساخت این بنا همه خانه ها درون گرا بوده و تمام اتاق ها فقط پنجره هایی رو به حیاط مرکزی داشته اند. این ساختمان اولین ساختمان منطقه است که علاوه بر درون گرایی، برون گرا نیز بوده و دارای دو پنجره رو به خیابان است. در واقع بعدها این تغییر مقدمه ای برای برون گرایی خانه و حذف حیاط مرکزی از معماری منطقه شده است.