موقعیت: ایران، گیلان، لاهیجان
معمار: آرش مظفری
کارفرما: آقایان ضاد و تهمتن
مصالح: سیمان
تاریخ طراحی: ۱۳۹۹
مساحت زمین: ۲۴۲۰m۲
مساحت ساخت: ۷۵۰m۲
استودیو: شاخه تجربی معماری [کلانشهر]
گروه طراحی: آرش مظفری، مریم یگانه، الهام اصغرپور، مهررخ نیک مرام
توضیحات:
متن: معمار پروژه
ویلا(های) کَتِشال، دو خانه برای تکین و مهراد
طراحی ویلا کار بسیار سختی است. بیجهت نیست معروفترین معماران به ویلاهایشان شناخته میشوند که اگر بتوانند چیزی بسازند از خانه فراتر باشد. برای ما ویلا یک محل اقامت موقت تعریف شده که ممکن است دوام بیابد و اینجا قصد ما تولید یک ساختمان از جنس بالا نبود و تنها مکانی مناسب است برای زندگی مناسب، بدون اضافهجات و مانیفستبازی!
حالا طراحی ویلا برای «خواهر، همسرِخواهر، دوستِ همسرِخواهر و همسرِ ایشان» کار بسیار سختتری خواهد بود، لذا اصل را برای «مِهراد و تکین» گذاشتیم که کودکی را در آنجا و لالوها خاطره کنند. خواستههای متعدد رَدوبدل شد و آنچه نیاز داشتند را مطرح کردند؛ یکی برج دیدبانی به مناظرِ رؤیایی پیرامون میخواست و دیگری اتاق زیرشیروانی و بازیگوشانه؛ یکی تراس بزرگ میخواست و دیگری حیاطی برای بازی و بسکتبال؛ یکی استودیو برای نقاشی میخواست و دیگری اتاقی خانوادگی مستقل و شفاف به سبزینگی پیرامون و درعینحال همگی میخواستیم که سادگی، حرف اصلی پروژه باشد.
در منطقهای بهنام کَتِشال در حوالی لاهیجان که طبیعتی بکر و سرسبز و مناظر رؤیایی دارد، دو قطعه زمین را کنار هم خریده بودند که هندسهی غریبی در سه بُعد داشتند، درختی در آنها نبود و معلوم شد فروشندگانِ زمین برای حداکثر منفعت زمینها را با درخت میفروشند و بعد از قولنامه آن را چنان از ریشه شخم میزنند که میتوان در آنها فوتبال بازی کرد، ولی جای بازگشتی هم نیست؛ چون شیب تند زمین در اینجا این اجازه را نمیداد؛ قسمت شمالی زمین در قعر قرار داشت و البته بقایای بتههای یک چایباغ قدیمی را هم هنوز داشت. هندسهی سایت، برنامههای درخواستی، میلِ به سادگی و تأمین حداکثر دید به درههای سبز پیرامون، این محصول را به وجود آورد، دیاگرامها گویای باقی ماجرا هستند.
پینوشت: سعی کردم متوجه شوم که معنی کَتِشال یا کتهشال چیست؟! برای کت یا کته و شال معنیهای مختلفی وجود دارد کَت یا کَته در فارسی کهن به معنای ده و روستا است و در نقاط مختلف ایران کت یا کته فلان و بهمان را داریم؛ اما شال در گویش محلی بهنوعی گربهی وحشی بومی همان اطراف میگویند و نیز درخت جنگلی مثل شال سنجد یا شال زیتون، شال انجیر و همینطور به معنای شغال نیز هست. به نظر من معنی کَتِشال بهدلیلِ قرار داشتن در میان درختان و همجواری با جنگل و باتوجهبه گویش محلی منطقه به ده جنگلی یا دهی که پُر از درختان است، نزدیکتر است.
معماران مرتبط: