دیوارهای ویلای ما با قابهایی از لحظات خوش همنشینی با یاران ویلاییاش به آذین نشسته است.
بررسی آثار ساختهنشده، یک رویکرد مهم در حوزهی آزمایش، پژوهش و توسعهی معماری بهشمار میرود؛ چراکه معماران پیشرو از آن برای پیشبینی شرایط آینده و تعامل انتقادی با شرایط کنونی بهره میبرند. جایزهی مجلهی ویلا با تمرکز بر روی پروژههای مفهومی، آزمایشها و تمرینهای معماری، فرصتی ناب برای پرورش و نمایش ایدههای نو و آیندهنگر در فرهنگ و زندگی ویلایی ایجاد میکند؛ دراینراستا، فراخوان شرکت در نخستین رویداد ویلایی کشور در دوم مردادماه سال هزاروچهارصد در وبسایت مجلهی ویلا منتشر شد.
برگزاری این رویداد رقابتی بههمت «امیرعباس ابوطالبی»، مدیرمسئول و صاحبامتیاز مجلهی ویلا، «فاطمه تاجیک»، مدیر جایزهی ویلا و باحضور «اِسا لاکسونن»[1]، «الیزابتا ترانی»[2] و «سیامک قدسی شاهنشین»، بهعنوان هیئت داوران کلید خورد. درمجموع، ۵۶۶ کد ثبتنامی به متقاضیان ارسال شد که از این تعداد ۳۱۰ اثر دریافت گردید. با حذف شماری از آثارِ خارج از چهارچوبهای داوری و قوانین جایزهی ویلا، هیئت داوران در چند مرحله به بررسی و قضاوت آثار پرداختند. سرانجام، آیین اعلام برگزیدگان و برندگان نهایی نخستین رویداد ویلایی کشور در دستهبندی ویلاهای ساختهنشده تحت عنوان جایزهبزرگ ویلا در روز پنجشنبه، برابر با چهارم آذرماه یکهزاروچهارصد بهمیزبانی مجلهی ویلا بهعنوان برگزارکنندهی این رویداد در موزهی سینمای ایران (باغ فردوس تهران) و باحضور نمایندهی هیئت داوران، جناب آقای «سیامک قدسی شاهنشین»، برپا شد.
این رویداد با نمایش فیلم کوتاهی از فعالیتهای سالهای اخیر مجلهی ویلا آغاز گردید؛ در ادامه، «فاطمه تاجیک»، مدیر جایزهی ویلا به قرائت بیانیهی این جایزه پرداخت. فرازهایی از متن بیانیه از این قرار است: «مجلهی ویلا از ابتدای شکلگیری تا به امروز توانستهاست بر پایهی فعالیتها و پژوهشهای علمی، توجه تعدادی از دانشگاههای معتبر و چهرههای برجستهی علمی و حرفهای معماری جهان را بهخود معطوف سازد. در طول تاریخ، ویلا ایدهها، افکار و آرزوهای انسان را برای خلق بهشتی زمینی بهنمایش گذاشتهاست. امروز، ویلا یک بستر آرمانی گفتوگو برای نوآوریهای معمارانه است. بسیاری از معماران به ویلا بهعنوان بستری برای آزمایش ایدههای جدید و تبلور مفاهیم و نظریات نو نگاه میکنند. ویلا پیشالگویی برای پروژههای بعدی یک معمار است. جایزهی ویلا به یک اثر تعلق پیدا میکند که از دریچهی مؤلف بودن و نواندیشی به معماری مینگرد.»
پس از قرائت بیانیهی جایزهی ویلا، «سیامک قدسی شاهنشین»، بهعنوان تنها داور حاضر در این رویداد و بهنمایندگی از دیگر داوران، سخنرانیِ خویش درمورد اهمیت ویلاهای ساختهنشده را ارائه نمود. شاهنشین، بیان داشت که «سه رسالهی دکتری در دانشگاه ییل آمریکا بر روی ویلای ساختهنشده کار میکنند. نمایشگاهی با موضوع انحصاری فدِریک و رازهای پشت آن در سال ۲۰۲۰ در نیویورک برپاشد. در طرحهایی که به این رقابت ویلایی ارسال شد، همواره منتظر بودم که هموطنانم از این اثر فراتر بروند؛ چون این اثر را دیده بودند. ما نمیخواهیم از خودمان تاریخ بهجای بگذاریم. ما میخواهیم آینده را بسازیم.»
در دنبالهی مراسم، سی اثر برگزیده بهعنوان فهرست کوتاه آثار منتخب جایزهی ویلا بهنمایش درآمد؛ این آثار عبارتند از:
اسامی سی اثر :
VA-0052- VA-0119- VA-0120- VA-0130- VA-0147- VA-0151- VA-0152- VA-0159- VA-0160- VA-0166- VA-0277- VA-0311- VA-0335- VA-0343- VA-0360- VA-0374- VA-0376- VA-0378- VA-0400- VA-0405- VA-0412- VA-0428- VA-0430- VA-0443- VA-0448- VA-0458- VA-0474- VA-0484- VA-0489- VA-0498
از سی اثر حاضر در فهرست کوتاه، پنج اثر نیز بهعنوان آثار شایستهی تقدیر معرفی شدند و لوحتقدیر و تندیس نقرهای جایزهبزرگ ویلا را دریافت نموند؛ این آثار عبارتند از:
اسامی پنج اثر :
• VA-0360 First Prize
• VA-0160 Honorable Mention
• VA-0311 Honorable Mention
• VA-0376 Honorable Mention
• VA-0428 Honorable Mention
• VA-0484 Honorable Mention
و درنهایت، «ویلایی در کویر»، اثر «فیروز فیروز» بهعنوان نخستین برندهی جایزهبزرگ ویلا معرفی شد. فیروز، پس از دریافت تندیس طلایی با ایراد سخنانی گفت: «برای من همیشه جالب است که بدانم ما آیندهی معماری خود را چگونه میبینیم. پروژهی «ویلایی در کویر» برای من بسیار عزیز است؛ چون در بیش از بیستسال پیش کشیده شدهاست. باور من این است که ما باید در ایران راجعبه آینده، معماری و دغدغههایی که دنیا در این حوزه دارد، پرسش کنیم و در ایران نیز قادر باشیم به این پرسشها پاسخ دهیم. مسابقهی ویلا جایی است که میتوان در آن این پرسشگری را انجام داد. امید که در دورههای بعدی این رویداد با طرحها و پاسخهایی که میدهیم، بتوانیم گفتوگویی بهوسعت جهان درباب دغدغههای معماری داشته باشیم.»
در ادامه، «محمدعلی نجفی»، از مهمانان ویژهی حاضر در رویداد به سخنرانی پرداخت. او گفت: «معماران عزیز خوشحال باشید؛ شما معماران تاریخساز هستید. تعریف ما معماران این است که معماری، ماکت تاریخ است. ویلا یک اهمیت دارد و آن این است که زندگی انسان، هم بهصورت فردی و هم بهصورت جمعی در آن محقق میشود. بسیاری از معماریهای ما حالت جمعی دارند، اما درواقع یک ویلا هستند که در آن شما هم فردیت خود را حس میکنید و هم تجربهی زندگی جمعی خواهید داشت.»
«امیرعباس ابوطالبی»، مدیرمسئول و صاحبامتیاز مجلهی ویلا، از دیگر سخنرانان این رویداد بود که از تلاشهای رسانهی ویلا برای بهنمایش درآمدن سی اثر برگزیدهی فهرست کوتاه جایزهی ویلا در«بنیاد آلوار آلتو» و نمایشگاهی در موزهی معماری کشور سوئیس و دیگر کشورها خبر داد. او با قدردانی از تلاشهای بیوقفهی اعضای هیئتتحریریه و شورای علمی مجلهی ویلا، خاطرنشان کرد که آنها ایدهها را با قلب خود پیش میبرند. وی درمورد چگونگی داوری این رویداد اذعان داشت که «ما در این مسابقه از داوری بسیار شفاف و دموکراتی بهرهمند گشتیم. آقای «اِسا لاکسونن»، سردبیر دو مجلهی بینالمللی در اروپا هستند، کارهای ایشان را در حوزهی نقد، نویسندگی و برپایی نمایشگاههای معماری دنبال کنید.»
ابوطالبی در پایان سخنان خود از برگزاری جایزهبزرگ ویلا در قالب یک رویداد دوسالانه خبر داد و ویلاهای ساختهشده را موضوع دومین دوره از این رقابت ویلایی برشمرد.
[1] Esa Laaksonen
[2] Elizabetta Terragni
یادگار ماندگار در ویلا؛ قابهایی از یاران ویلایی در نخستین دورهی جایزه بزرگ ویلا!
لحظههای اکنونِ با هم بودن را با یاران ویلایی خویش در روز پنجشنبه، برابر با چهارم آذرماه یکهزاروچهارصد منجمد ساختیم تا آن را به دوستدارانِ این خانه پیشکش نماییم.
بیشک نگاه شما گرمابخشِ دل و امیدبخش ما در پیمایش این مسیر خواهد بود.
امیدواریم که در رویدادهای آتی، میزبان حضور سبز شما باشیم.
اخبار مرتبط:
برگزیدگان و برندگان نهایی نخستین رقابت ویلایی کشور؛ جایزهبزرگ ویلا
آیین اعلام برندگان نهایی نخستین دورهی جایزهبزرگ ویلا به روایت تصویر | بخش دوم
نتیجهی نهایی نخستین دورهی جایزهبزرگ ویلا
لیست صد کد برتر در نخستین دوره جایزه ویلا ۱۴۰۰