پنجمین دوسالانه کتاب معماری و شهرسازی ایران

مراسم پنجمین دوره دوسالانه کتاب معماری و شهرسازی (جایزه دکتر منوچهر مزیّنی) به همت موسسه مطالعاتی فرزان زهرا حقیقی، با همکاری انجمن مفاخر معماری ایران در تاریخ 22 خرداد 1398 در محل موزه هنرهای دینی امام علی (ع) برگزار شد.

دوسالانه کتاب معماری و شهرسازی "جایزه دکتر منوچهر مزیّنی"  دوره پنجم (1395-1397)

سیصد و بیستمین گفتمان هنر و معماری

انجمن مفاخر معماری ایران برگزاری مراسم دوسالانه (که در سال جاری به علت حجم بالای کتاب های دریافت شده با تاخیر انجام پذیرفته است) را به چهارم اردیبهشت (24 آوریل) که توسط سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد (یونسکو) به عنوان روز جهانی کتاب اعلام گردیده، موکول نمود. این روز در تقویم ایرانی مصادف است با بنیاد نخستین نهاد نگارش و برگردان (تالیف و ترجمه) کتاب در جهان که به فرمان خسرو انوشیروان پادشاه ساسانی در سال 552 میلادی تاسیس یافته بود.

 

به گزارش خبرنگار بخش علمی ویلا، چهار بانوی معمار ایرانی در پنجمین دوسالانه کتاب معماری و شهرسازی معروف به جایزه دکتر منوچهر مزیّنی به سخنرانی پرداختند.

گیتی اعتماد
عکس: کیانا امیرمظاهری

گیتی اعتماد – دکترای معماری، طراح ومولف

هم تعجب میکنم هم خوشحالم

دکتر گیتی اعتماد به عنوان اولین بانوی سخنران این مراسم ضمن قدردانی از فعالیت های انجمن مفاخر معماری ایران، استمرار در برگزاری سیصد و بیستمین نشست از سلسله گفتمان های هنر و معماری را موجب تعجب و البته خوشحالی جامعه معماری ایران دانست. وی در سخن هایش ضمن اشاره به اهمیت توجه به ادبیات در معماری، آن را به دو قسمت کتب و مجلات معماری و شهرسازی تقسیم کرد. دکتر گیتی اعتماد که علاوه بر تالیف و ترجمه ده ها کتاب و مقاله در زمینه معماری و شهرسازی، سابقه فعالیت در مجله معروف معماری عبدالحسین اشراق – 1348 را در کارنامه خودش دارد به نقش مهم ادبیات تولید شده در مجلات معماری در جریان های به روز معماری اشاره کرد. وی در انتها به بیان برخی از مشکلات مجلات معاصر ایرانی از قبیل فرم، اُفت کیفیت محتوی، گرانی کاغذ، و دیگر مشکلات اقتصادی پرداخت.

آزاده شاهچراغی
عکس: کیانا امیرمظاهری

 

آزاده شاهچراغی – دکترای معماری، مدرس و مولف

دوسالانه کتاب معماری و شهرسازی؛ بدیع، استثنایی، ویژه

دکتر آزاده شاهچراغی به عنوان دومین سخنران پنجمین دوسالانه کتاب معماری و شهرسازی ایران در ابتدا ضمن گرامیداشت یاد و خاطره استاد منوچهر مزیّنی نکته نظرات پیشنهادی در رابطه با برگزاری دوسالانه های کتاب معماری و شهرسازی را با حاضرین در میان گذاشت. ایشان ضمن انتقاد از توسعه کمی دانشگاه ها و حوزه های آموزشی در رشته معماری و شهرسازی، ارتقا سطح کیفی این حوزه ها را لازمه مداخله ی دانش معماری ایرانی در جهان دانست. وی در بخش دیگری از سخنانش و پیرو صحبت های خانم دکتر گیتی اعتماد، پیشنهاد اضافه شدن بخش جایزه ی مجلات معماری و شهرسازی به این دوسالانه را در جهت تقویت این جشنواره مطرح کرد.

فاطمه کاتب
عکس: کیانا امیرمظاهری

 فاطمه کاتب - دکترای معماری، مدرس و مولف

بیشتر عمرم رو در فضای دانشگاهی سپری کردم، بایستی راجع به خودمان یک تجدید نظر انجام بدهیم

دکتر فاطمه کاتب، اولین رئیس دانشکده ی هنر دانشگاه الزهرا بعد از انقلاب ۱۳۶۹-۱۳۶۱ سخنرانی خودش را با یاد و خاطرات استاد منوچهر مزینّی و کتاب معروف فضا، زمان، و معماری آغاز نمود. او ضمن اشاره به غفلت جامعه ی معماری و جامعه آکادمیک نسبت به معماری داخلی و موضوعات میان رشته ای از جمله معماری و سلامت و اهمیت روانشناسی رنگ و نور در فضا، از اُفت سطح کیفی در فضاهای آموزشی کشور گلایه کرد.

دکتر فاطمه کاتب در ادامه سخنرانی اش معماری را یک واژه ی بزرگ، و شهرسازی را یک واژه ی بزرگ تر شمرد و توقع جامعه حرفه ای از تاثیر کتب معماری تولید شده سال های اخیر در واقعیتِ سیمای شهری و کیفیت ساخت و سازها را لازم دانست.

مهناز محمودی
عکس: کیانا امیرمظاهری

مهناز محمودی – دکترای معماری، مدرس و مولف

با گستردگی رسانه ها و کتبی که در اختیار همگان قرار می گیرد، روشنگری و خودبینی در حوزه تجزیه و تحلیل بوجود می آید

دکتر مهناز محمودی به عنوان آخرین سخنران این دوسالانه ضمن اشاره به تاثیر شخصیت استاد منوچهر مزیّنی در شکل گیری مسیر حرفه ای اش، دست به قلم بودن را از مهم ترین مشخصه های ایشان نسبت به معماران هم دوره اش برشمرد و نیاز معماری به هنر ادبیات برای جامعه را ضروری خواند.

وی زمان حال را نقطه عطف چرخش معماران به سمت حکمت های معماری ایرانی برشمرد و آن را نشانه ی بلوغ جامعه حرفه ای معماری دانست. وی در مصاحبه اختصاصی با مجله ویلا نقش زنان معمار ایرانی در جریان های معاصر اجتماعی را  پررنگ و بعد احساسی و لطافت زنانه در پیشبرد این نقش را سودمند عنوان کرد.

دکتر مهناز محمودی در انتها، فراملی شدن دوسالانه کتاب معماری و شهرسازی را امری ممکن و این عمل را موجب افزایش کیفیت و اعتبار مراسم ارزیابی نمود.  

دوسالانه کتاب معماری
عکس: فرنوش بندی

این دوره به کتاب های تالیف و ترجمه شده (در سال های 1395 تا 1397) در گرایش های نگهداری و مرمت، نوسازی شهری، تاریخ معماری و شهرسازی، طراحی منظر، تاریخ شفاهی و اتوبیوگرافی، فناوری های نوین ساختمانی، نقد معماری، روستا شناسی و روستا پژوهی، مدیریت طرح ها، عمران روستائی، زیبائی شناسی هنر و معماری، مستند نگاری، برنامه ریزی شهری و منطقه ای، طراحی شهری و شهرسازی، معماری، اندیشه پژوهی و نظریه پردازی، اختصاص یافت که نشر کتابکده کسری و نشر کتاب نو بصورت مشترک قلم سیمین این جشنواره را دریافت کردند. قلم زرین در این جشنواره به هیچ ناشر و کتابی تعلق نگرفت.

سیروس باور
عکس: کیانا امیرمظاهری

سیروس باور برای کتاب "نفت، تمدن صنعتی و معماری"، سیامک پناهی برای کتاب "معماری و سینمای معناگر"، محمد منصور فلامکی برای کتاب "شهر ایرانی در سنجش جهانی"، سودابه ملک زاده و محمدجعفر ملک زاده برای کتاب "آسیاب های ایران"، و ویدا نوروز برازجانی، محمدرضا جوادی برای کتاب "بازیابی فضایی باغ شهر صفوی قزوین از منظر پدیدارشناسی هرمنوتیک" عناوین پنج کتاب برتر این جشنواره را به خود اختصاص دادند.

 در پنجمین دوره دوسالانه (1398)، تعداد 253 عنوان کتاب در حوزه ی معماری و شهرسازی و رشته های مرتبط دریافت گردید که از این میان 58 عنوان کتاب به دریافت جایزه و لوح ویژه نائل آمدند. در این مراسم از 24 عنوان کتاب به عنوان رتبه افتخار تجلیل شد. همچنین از دو ناشر برتر تقدیر بعمل آمده و چهار ناشر (در بخش عمومی و دولتی) مورد تشویق و قدردانی قرار گرفتند.

علیرضا قهاری
عکس: کیانا امیرمظاهری

 علیرضا قهاری، ریاست انجمن مفاخر معماری ایران و دبیر دوسالانه کتاب معماری و شهرسازی ایران در حین مراسم اسامی برندگان و تقدیرشدگان برای دریافت جوایز و لوح های تقدیر را قرائت نمود و در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ویلا به بازتاب روزافزون نقش زنان معمار در جریانات معماری معاصر ایران در ده سال آینده اشاره کرد .    

انوشه منصوری
عکس: فرنوش بندی

 در حاشیه این مراسم

موزه امام علی
عکس: امیرعباس ابوطالبی

ظرفیت سالن قبل از آغاز مراسم تکمیل شد و حدود دو برابر ظرفیت سالن آمفی تئاتر موزه امام علی (ع) برای شرکت در این مراسم حضور یافتند

شبکه های اجتماعی و ارتباطی متعددی در زمان پذیرایی برای حاضرین در لابی موزه شکل گرفت و حاضرین پس از اتمام مراسم با یکدیگر به گفتگوی آزاد  پرداختند

مجله ویلا
عکس: امیرعباس ابوطالبی

 چهره های سرشناس دولتی و غیردولتی در میان حاضرین و شرکت کنندگان به چشم میخورد

تنوع شرکت کنندگان از دانشجویان، فارغ التحصیلان، اساتید، نویسندگان، ناشران، پژوهشگران، رسانه ها، مدیران بخش های دولتی و خصوصی و دانشگاه ها، معماران، طراحان، تا مفاخر رشته معماری در پنجمین دوسالانه کتاب معماری و شهرسازی ایران جلب توجه می کرد.

 

 منبع: ویلانیوز