دعوت موسسه مطالعاتی جهانباغ ایرانیان برای برگزاری مراسم روز باغ ایرانی

موسسه مطالعاتی جهانباغ ایرانیان، با انگیزه حفظ باغ ایرانی باارزش و احیای روش های بومی احداث باغ، وظیفه خود می داند در جهت ضبط این امر مقدس در حافظه تاریخی مردم اقدام مؤثر و پایداری را انجام دهد.

دعوت موسسه مطالعاتی جهانباغ ایرانیان برای برگزاری مراسم روز باغ ایرانی در روز گرامیداشت حافظ 20 مهرماه.

علاقه خاص جامعه فرهیخته به حفظ آثار هویتی شهرها بخصوص باغات، گروهی از علاقه مندان متخصص در امر معماری و شهرسازی و باغسازی را بر آن داشته است که به ویژه پس از ثبت جهانی باغ های ایرانی توسط سازمان یونسکو، به طور مستمر نسبت به پیدا کردن راهکارهایی عملی جهت اعتلای تفکر زیست محیطی جامعه اقدام و به نحو ممکن در حفظ و احیاء و گسترش باغ در شهرهای کشور تلاش نمایند.

از جانب دیگر، در اغلب مکاتب آسمانی و ادیان الهی بنحوی به کاشت و حفظ و نگهداری درخت و باغات اشاراتی شده است که در احادیث اسلامی با تأکیدی خاص باغات با درختان مثمر مورد توجه قرار گرفته است.

از پیامبر گرامی اسلام (ص) است که: إِنْ قَامَتِ السَّاعَةُ وَفِي يَدِ أَحَدِكُمْ فَسِيلَةٌ، فَإِنِ اسْتَطَاعَ أَنْ لَا تَقُومَ حَتَّى يَغْرِسَهَا فَلْيَغْرِسْهَا

از امام صادق (ع) است که: (اِزرَعُوا و اغرِسُوا وَاللهِ ما عَمِلَ النّاسُ عَمَلاً اَجَلَّ ولا أطیبَ مِنهُ)

اساطیر تاریخی گویای این مطلب هستند که عشق  به طبیعت و نگهداری و حفظ و پرورش گیاه و درخت در ایران باستان پایه باورهای دینی بوده است. و در آداب و رسوم مربوط به، کاشت و داشت و برداشت درخت و گیاه و محصولات گیاهی جایگاه والائی داشته اند.

از آنجائیکه باغ ایرانی مقوله ایست که با تلاش دست اندرکاران سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، بازتاب جهانی داشته  و هم اکنون 9 باغ ایرانی ثبت جهانی شده و اساساً باغ های ایرانی در ردیف باغ های مشرق زمین و باغ های اروپائی تنها آثار فرهنگی – طبیعی سه گانه از این دست در سطح جهان است. لذا موسسه مطالعاتی جهانباغ ایرانیان، با انگیزه حفظ باغات باارزش و احیای روش های بومی احداث باغ، وظیفه خود می داند در جهت ضبط این امر مقدس در حافظه تاریخی مردم به هر وسیله ممکن اقدام مؤثر و پایداری را انجام دهد. با توجه به فرهنگ دیرینه دانه افشانی و غرس درخت در روزهای خاص از سال، مستند به روایات مکتوب از دوران باستان پیشنهاد شده است روزی معین در تقویم رسمی کشور به نام باغ ایرانی منظور گردد.

متون تاریخی و رسوم بجا مانده در مورد کاشت درخت حاکی از تأکید بر انتخاب روزهای پایانی مهر ماه جهت این امر است که از نظر این موسسه روز بیستم مهر ماه مصادف با روز حافظ روز مطلوب و شایسته ای برای یادآوری باغ ایرانی خواهد بود.

انطباق روز مذکور با روز بزرگداشت حافظ اهمیت روز مذکور را دو چندان نموده و با برگزاری مراسمی مطلوب و در شآن حافظ و باغ ایرانی، بازتاب آن در سطح جامعه بیشتر خواهد گشت.