ویلا پروتوتایپ
ویلا دیوژن
معرفی پروژه
پروتوتایپ آیندهنگر از خانههای حداقلی؛ اثری از کارگاه معماری WBPR (رنزو پیانو)
پیانو با انتخاب نامی ریشهدار و یونانی برای این پروژه قصد اشاره به چه مفاهیمی را دارد؟
یکشنبه 22 مردادماه 1402
«رنزو پیانو» معمار شهیر ایتالیایی یکی از آثار متفاوت خود را بهطور اختصاصی برای مجلهی ویلا: "ویژهنامهی معماران ایتالیایی" ارسال نموده است. این اثر یک پروتوتایپ آیندهنگر از خانههای حداقلی است.
پیانو با انتخاب نامی ریشهدار و یونانی برای این پروژه قصد اشاره به چه مفاهیمی را دارد؟
ویلا بستری ایدهآل برای ارائهی بیانیههای معماری آیندهنگر و عرصهای برای آزمایشگری در نظریهپردازی معماری است؛ ازاینرو است که میتوان ویلا را "فرمولا وان" معماری دانست.
او میگوید: «رؤیای دوران دانشجویی من در دههی شصت، ساختن خانهای بود که ابعاد آن دو متر در دو متر باشد و درعینحال آزادی و اعتدال کافی برای زندگی یک انسان را فراهم نماید، اما در هفتاد و پنج سالگی موفق شدم این پروتوتایپ را در ابعاد دو و نیم متر در سه متر و به ارتفاع سه و نیم متر بسازم. این خانهی چوبی، روکشی از جنس آلومینیوم دارد و دارای دو مخزن آب باران است که به یک دیگ بخار متصل میشوند. پنجرههایش سهجداره و دیوارها عایق هستند و برق نیز از سه باتری قابل شارژ خورشیدی تأمین میشود».
قیمت این مدل اولیه در حدود چهل و پنج هزار دلار است. یک مدل لوکستر با پنلهای فتوولتائیک هم قابل ساخت است که قیمت آن هفتاد و پنج هزار دلار خواهد بود و بنا است که شرکت ویترا اسپانسر این پروژه باشد.
نکتهی جالب اینجا است که بدانیم چرا رنزو پیانو این پروتوتایپ را "دیوژن" نامگذاری کرده است؟
خانهی میکرو دیوژن، اثر رنزو پیانو یک مفهوم انقلابی در طراحی داخلی است. این پروتوتایپ، ترکیبی عالی از مینیمالیسم، عملکرد و پایداری را بهنمایش میگذارد. این خانهی کوچک که بهعنوان یک فضای زندگی جمعوجور طراحی شده است، تنها دو و نیم متر در سه متر ابعاد دارد؛ این ابعاد آن را به یک راه حل ایدهآل برای کسانی تبدیل میکند که در تمنای سبک زندگی مینیمالیستی و یا کاهش ردپای زیستمحیطی خود هستند. این پروژه به مانیفست کمتر ویلا، کمتر ساختمان، کمتر مصالح، کمتر انرژی، کمتر مصرف، بیشتر طبیعت، بیشتر منظر، بیشتر محوطه و بیشتر نور پایبند است.
رنزو پیانو پروژهی کوچک خود را بهنام فیلسوف یونانی «دیوژن سینوپی»، "دیوژن" نامیده است. دیوژن بهخاطر سبک زندگی مینیمالیستی و زاهدانهاش و بیاعتنایی به اموال مادی شهرت داشت. گفته میشود که زندگی در بشکههای کوچک را به او نسبت دادهاند.
پیانو با انتخاب چنین نامی برای پروژهی خود احتمالاً سعی دارد بر ایدهی سادگی، مینیمالیسم و پایداری اشاره و یا تأکید نماید. این نام نشاندهندهی خانهای کوچک و خودکفا است که روشی مقتصدانه و آگاهانه از زیستن را ترویج میدهد و همچنین تمرکز وی بر ایجاد معماری هماهنگ با طبیعت و ترویج اصول طراحی پایدار را جلوهگر است.
اما آیا بهراستی این پروژه توانسته است ازلحاظ کاربردی به این مفاهیم دست یابد و آیا انسان روزی مجبور خواهد شد که در کپسولهای حداقلی زندگی کند؟
خانهی میکرو دیوژن؛ اثر رنزو پیانو