Group No.09

Group No.09

Group No.09

گروه شماره نه

موقعیت: یزد، ایران

کارفرما: بدریه دهقان

مصالح: بتن و آجر

تاریخ طراحی: ۱۳۹۶

مساحت زمین: ۳۲۴m۲

مساحت ساخت: ۳۵۰m۲

شرکت معماری: آتلیه‌ی معماری امیرعباس ابوطالبی و همکاران

معمار مؤلف: امیرعباس ابوطالبی، بابک بهنود

مشاور و طراح راهبردی/اجتماعی: محمدرضا حائری مازندرانی

تحلیل انرژی: بدریه دهقان، سید احسان فاطمی

توضیحات:

خانه ای در یزد به مثابه فضایی در تاریخ خشت و خاک، با مخاطبی آشنا به هندسه و خط، جز از فراسوی فرهنگ نجیب مردمانی زیسته در آرامش کویر را نمی توان خلق کرد. احترام به خشت، به نجابت و سربه زیری خانه های یزد خلق فضایی بی ارتباط با این روح کهن را ناممکن می سازد. با این نگاه طرح های اولیه مبتنی بر خواسته های کارفرما، ابعاد مختلف سایت، مولفه های زمینه ای و همچنین نیاز های کارکردی خانه ای را آفرید مبتنی بر بافت همسان با خانه های کهن خشتی، حیاطی در امتداد من الظلمات الی نور و فضاهایی در ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر برای بودن با هم.اگر سادگی برون دعوتی است به یکرنگی و بی آلایشی در توصیف خود به دیگران، سکون درون اشاره ای است به گرمای جاری در تک تک آدم هایی که خانه را نه به سان یک سرپناه که به سان یک خاطره می نگرند.

این پروژه در زمینی به مساحت ۲۸۸ متر مربع با کشیدگی شمال غربی – جنوب شرقی در شهر یزد واقع شده است. ایده شکل گیری طرح با بررسی مقایسه ایی خانه های سنتی و مدرن و نحوه قرار گیری حیاط در انها که در خانه های سنتی به صورت حیاط مرکزی و در خانه ای مدرن در جلو یا عقب توده فضای ساخته شده شکل گرفته؛ به صورتی که هر دو کیفیت این فضاها با قرار گیری حیاط بیرونی در جلو و حیاط اندرونی در دل توده برای پروژه فراهم شده است. ارتباط این دو فضا به وسیله دالانی به مثابه ساباط که عنصری اصیل و بومی میباشد مهیا شده؛ در حد فاصل حیاط بیرونی و درونی فضاهای عمومی تر در طبقه همکف و اول و فضاهای خصوصی در محدوده حیاط اندرونی تا انتهای زمین قرار گرفته؛ طبقه دوم نیز اختصاص داده شده به فضاهای کاملا خصوصی. با ایجاد شکاف در دل ساختمان سعی بر فراهم کردن تهویه (کوران) و نور مناسب به داخل ساختمان شده است به گونه ای که تمام فضاها نور مستقیم را داشته باشند؛ همچنین با ایجاد حیاط بام در قسمت جلویی ساختمان در طبقه دوم سعی در ایجاد کردن منظر مناسب و نور مستقیم بیشتر به فضاها شده است. برای اتصال ساختمان از دو فضای ارتباطی در ارتفاع های متفاوت استفاده شده؛ در فضای داخلی، اشپزخانه در موقعیت فضایی به مثابه قلب خانه با توانایی دید و کنترل به سایر فضاها طراحی شده است؛ هم چنین با ایجاد گودال باغچه در حیاط ها سعی در کیفیت بخشی به فضاها شده  است؛با توجه به نیاز رطوبت در اقلیم پروژه عنصری عمودی تعبیه شده که در ان از فضای سبز به منظور ایجاد رطوبت با پوشش صفحات لاور (louver) به منظور تداعی کردن بادگیر طراحی شده است.