Villa  Valtanen

@Lauri Louekari

Villa  Valtanen

@Lauri Louekari

Villa  Valtanen

@Lauri Louekari

Villa  Valtanen

@Lauri Louekari

Villa  Valtanen

@Lauri Louekari

Villa  Valtanen

@Lauri Louekari

Villa  Valtanen

Villa  Valtanen

Villa  Valtanen

Villa Valtanen

Location: Finland

Architect: Architectural office Louekari

Material: wood & Glass

Completion date: 2012

Site area: 55m2

Architects: Architectural office Louekari

Photographer: Lauri Louekari, Kaisa Siren

Story:

The Villa Valtanen stands on top of a rocky outcrop with views towards the distant fells through the surrounding forest. The immediate surrounding contain standing, dead pine trunks, the scars of old forest fires and fine glacial boulders. The task was to design a wilderness hideaway consisting of a living room and sauna with a separate woodshed. Between the buildings is a terrace which provides access to both.

The living room and sauna have a log frame with fishtail corner joints. Between them is a lofty space with big windows opening onto the fell landscape of forest Lapland. The log frames here are not load-bearing, but the building has a series of beams which carry the laminated-veneer-lumber rafters. The side walls are clad in tarred 45 mm planking which acts like a “raincoat” and allows the use of a short eaves with almost no overhang. The gable walls are sheltered by a traditional eaves with a long overhang. The dark finish on the external walls helps the building to melt into the landscape. In contrast, the oiled natural-wood finnish brings light to the entrance facades.

The theme of this building constructed to the north of Rovaniemi and the Arctic Circle, is localization. The log frames, windows, doors, facade mouldings and other joinery were made by local firms. The only products imported from outside were the solar panels and their batteries and the composting toilet.

Related architects: