Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Villa Mörtnäs

Location: Stockholm, Åland Islands

Architect: Fourfoursixsix Architects

Material: Concrete

Completion date: 2014

Photographs: Johan Dehlin

Story:

This four bedroom family home, designed by international architecture practice Fourfoursixsix, is located in Mörtnäs, a locality within the Stockholm archipelago. Fourfoursixsix were commissioned by Strömma Projekt to design a family home that stood out from the vernacular, whilst making the most of a spectacular site.

The naturally north facing granite landscape prompted a reversed hierarchy of layout, resulting in the upper floor becoming a triple aspect, open plan living space, with 3.2m ceilings and full height windows to the rear which encourage vast amounts of sunlight to enter the house at all times of year. A large south facing terrace provides ample space for entertaining during the Summer months, whilst the rock face it encapsulates helps create a sense of enclosure and maintains privacy. Beneath are four family bedrooms which have lower ceiling heights and proportionally smaller windows.

The design and material choice allowed for an efficient 6 month build, which was coordinated to complete before the Swedish winter set in. The house is constructed from a single leaf insulative aerated concrete block which is coated in a homogenous light-grey render.The interior is decorated simply with whitened pine floors, flush skirting and inbuilt carpentry, to allow maximum adaptability for the future owners. Large format windows exaggerate the scale of the living space whilst highlighting views to the harbour beyond.