Villa G

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa G

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa G

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa G

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa G

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa G

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa G

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa G

Ground Floor Plan

Villa G

Site Plan

Villa G

Villa G

Villa G

Location: Porto Cervo, Costa Smeralda, Sardinia, Italy

Material: concrete & brick

Design date: 2012

Completion date: 2016

Site area: 4670m2

Built area: 520m2

Architects: GAAP studio associati

Leading Architects: Alessandro Garzaro, Anna Pavoni, Marco Bulla

Construction Team: Alessandro Garzaro, Anna Pavoni, Marco Bulla, Marco Tonello, Betty Giagio

Civil Engineer: Guido Murrighile

Civil Engineering Company: Soc. 74 Costruzioni Assimpresa

Mechanical Engineering: Studio Bruno Rossi

Electrical Engineer : Studio Renato Pellizzari

Story:

Villa G is located in Pantogia, a hill facing the wonderful Pevero bay, just two steps from Porto Cervo, an exclusive vacation place for the international jet set. The original villa, composed by two different houses built during the ‘70s on a plot of 5’000 Sq. m, has been completely refurbished and enlarged; only its structure has been maintained. The project has been the occasion to insert a new architectural concept inside a system where both the building systems and the architectures are strongly connected to the tradition. The villa has been designed looking for an harmony between the strong rigid lines of the existent building and the soft lines of the natural surrounding looking for a continuity between the interior and the outdoor areas.

The swimming pool has been designed in order to create a scenography between the sky and the see and develops itself on a fluid drawing around a centuries-old tree. The garden has been projected respecting the existent rocks and the important trees species sited in the plot. Inside the garden take place a ring pedestrian way that surrounds the villa and that slowly discovers different layers of the garden: a playground area, a vegetable garden and a relax area.

The project is composed by materials, forms and colors harmonizing with the typical ones: elm wood, granite, Corten and Lapitec creates a reinterpretation in modern key of the local architecture that becomes now suitable for the contemporary living. The house Is fully automated: lighting, heating, air conditioning, skylights, cameras, and much more can be in fact controlled and commanded through a special application installed on tablets located in every rooms as well as on the Owners’ mobiles.