Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

© Espen Grønli

Villa Berge

Villa Berge

Location: Bærum, Akershus, Viken County, Norway

Architect: Einar Jarmund and Håkon Vigsnæs

Client: Eva Berge

Material: Wood

Design date: 1996

Completion date: 1997

Built area: 200m2

Design Team: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Christian Dahle

Contractor: Voraa Entreprenør AS

Photographer: Espen Grønli

Story:

Text provided by the architects:

This studio-house is situated on the top of a hill, facing the sea, just a few minutes, drive outside Oslo.

The large living room on the first floor is opened towards the sea-view in a north-westerly direction,

while the building is almost closed towards the road towards the south-east.

The south-eastern facade is only opened for a glimpse through the building by window openings of the kitchen between

the entrances of the living and working areas. This opening in the wall acts as a viewing gate towards the distant

landscape.

The living part of the house is laid out like an open terrace that stretches out for the view and the evening sun while

the studio space is more cubic and introvert. It is diagonally orientated in plan and section, along a more restricted light axis

which allows for a concentrated working-situation.

There is a roof terrace above the living room which has its entrance from the studio space.

Sleeping rooms and bathroom are situated on the ground floor, more anonymously shaped behind the terrace-wall

The exterior is paneled with untreated panels of aspen which turns naturally silver-grey by weathering.

Related architects: