Villa Agava

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa Agava

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa Agava

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa Agava

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa Agava

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa Agava

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa Agava

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa Agava

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa Agava

@Fernando Guerra - FG + SG

Villa Agava

Ground Floor Plan

Villa Agava

First Floor Plan

Villa Agava

Section

Villa Agava

Location: Casablanca

Material: Concrete

Design date: 2013

Completion date: 2016

Architect: Driss Kettani

Cooperation in Design: Yassine El Aouni, Rachid El Maataoui

Landscape Architect: Atelier Bertrand Houin

Structural Engineer: BET Rouane

Photographer: Fernando Guerra - FG + SG

Story:

This house is projected on a north-south oriented plot and features a blind façade on the street while being largely open on the side and the back with the south oriented garden. The plan “silhouette” is the consequence of the urban rules and the need to perfectly fit with the adjoining house on the east. The disadvantageous north orientation on the street and the presence of existing high enclosure walls are here an opportunity to revisit some of the traditional house codes, while maintaining at the same time transparency and spatial fluidity.

A chicane entrance, highlighted by a set of black and gray-blue traditional tiles walls emphasizes this duality and reinforces the contrast between privacy and discretion on the street and openness and transparency on the pool and the garden. This principle is affirmed through three landscape sequences, the mineral garden at the entrance, the aquatic sequence on the lateral side and the vegetal garden on the south, which in combination with the enclosure walls reinterpret in a certain way the courtyard. Inside, a wooden panel / chimney acts as a pivot and help preserving the service area privacy while maintaining a fluidity of use. This panel incorporates a screen of wooden slats whose opacity varies according to the angle of view.

The project tries to play on the notions of privacy and transparency, fluidity and functional considerations and uses a palette of materials both raw and rich in textures and colors which in combination with the vegetal element offers an abstract composition on the street.