Valley villa

©Norbert Tukaj

Valley villa

©Norbert Tukaj

Valley villa

©Norbert Tukaj

Valley villa

©Norbert Tukaj

Valley villa

©Norbert Tukaj

Valley villa

©Norbert Tukaj

Valley villa

©Norbert Tukaj

Valley villa

Valley villa

Valley villa

Valley villa

Location: Vilnius, Lithuania

Architect: arches

Client: private

Material: Adobe

Completion date: 2016

Built area: 415m2

Architecture Firm: arches

Lead Architects: A.Liola, R.Liola, E.Neniškis, M.Kaučikaitė, E.Geštautaitė

Photographer: Norbert Tukaj

Structural Engineer: Dainius Dubaka

Story:

Just a few hundred meters from an active city street and you can find yourself in an exclusive surrounding of the park. Calm and harmony of nature. This sensation is enhanced by a natural valley, the old Raguva. The sunny slope of the valley. Outskirts. Place of the former wooden farmstead. Regional park territory. Regulated architectural solution. Territory limitations for architectural expression and clients vision to live in a contemporary house – these were starting points.

How to harmonize all of this?

The object is located in a sunny part of the slope next to the outskirts. It is designed in former farmstead place. Existing slope and all valuable trees in the site are preserved. The idea of the building is to, hang it over the valley and open it to the valley by continuous windows. The ground floor is partly hidden in the slope. Due to black shale finish the ground floor disappears in outskirt shadow. Only the first-floor volume, finished with natural wood, is exhibited.  The laconic, sculptural form of volumes interprets the silhouette of a traditional sloped house. Divided volume, varying forms, human scale proportions, glass and wood harmony create the impression of lightness.  Interior spaces follow forms of the volume. Integral natural wood finish of the facades and roof creates an impression of form solidity.  The volume with its materials and coloring flourishes in forest and valley background. By dividing the volume, micro-spaces - courtyards are created.  This is the building in nature. Therefore all main interior spaces have entrances into exterior spaces- courtyards. Courtyards are arranged at different levels, creating a sensation of wholeness and privacy, enabling to enjoy both morning and evening sun.  The hanging volume of the first floor naturally creates the terrace. Windows of the ground floor are partly covered with the vertical wooden lamellas, they serve as protection from overheat and becomes a part of the interior. Surroundings are planted with grass, the path to the entrance is covered with granite tiles in order to minimize the intervention to nature. The plot is surrounded with the open work fence.

Related architects: