The Lodge

©Massimo Crivellari

The Lodge

©Massimo Crivellari

The Lodge

©Massimo Crivellari

The Lodge

©Massimo Crivellari

The Lodge

©Massimo Crivellari

The Lodge

©Massimo Crivellari

The Lodge

The Lodge

The Lodge

The Lodge

The Lodge

Location: Fagagna, Udine, Italy

Client: Amil srl

Material: Steel

Design date: 2016

Completion date: 2017

Built area: 130m2

Architecture Firm: UPPERCUT (Filippo Burelli, Giacomo Borta)

Photographer: Massimo Crivellari

Structural engineering: Amsis srl

Construction costs: 1.700.000 Euros

Story:

Provided by the architects:

The four buildings, sitting on slightly sloping terrain, are all equal in shape and size. They all consist of two floors above ground, the upper volume slightly overhanging above the lower one, thus providing a shelter for the patio below. The lower volume, concrete, and material with its ebony black finish contrast with the upper one, glossy and precious, which, thanks to the intuition of covering the connection between the two superimposed levels with a mirroring surface, appears almost suspended. 

Each building is composed of 2 apartments with independent entrances. On the ground floor (41 sqm), preceded by a covered patio and a vestibule with its own hallway, opens up a studio with all the essential facilities and a double bedroom with large windows looking on the golf course, a wardrobe and a bathroom. On the first floor, there is an apartment (91 sqm) composed of two double bedrooms, two bathrooms and a large living area with kitchen and a sofa bed. The open space includes a kitchen, a sofa bed and is illuminated by a large window facing west, which welcomes natural light and offers a panoramic view of the golf course. The first of the two double rooms, hosting a wardrobe, look towards the Alpine arc, while the main double bedroom, with a wardrobe and a bathtub, has a view of the hills. The two units can also be connected to each other, thanks to a double internal door located near the staircase, thus transforming into a unique structure capable of accommodating large groups, thanks to its 130 square meters of extension.

The interior furnishing has been custom-designed to provide a better organization of the lodge and of its spaces. Wide and solid surfaces have been preferred in the creation of the wardrobe, which appears raised above the ground, thanks to freestanding elements and the rounded base, looking like a light and almost sculptural presence in the room. Here, among the materials chosen, the most outstanding are the Afrormosia wood and satin-finished stainless steel, which combine elegance and practicality, so as to respond to the flexibility of use required in accommodation facilities. Completely freestanding are also the beds, which, as was the case for the wardrobe, are equipped with decomposable structures, to give total versatility in the management of the room, which can be so intended for a couple, as, separated the furniture and brought along the side walls, used by friends. 

On the ground floor, an important design work has been done for the custom wall unit between the bathroom and the living area: here the solution found was to think of the dividing element as a multifunctional island, with shelves useful for both environments and a kitchen corner facing the golf course, functional and discreet, because it can disappear.