Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Sunflower House

Location: Girona,Spain

Architect: Sola-Morales, Cadaval , Eduardo Cadaval-Clara Sola-Morales

Material: glass & concrete

Completion date: 2014

Built area: 250m2

Photographs: Sandra Pereznieto

Story:

The project breaks down the panoramic view into the addition of many different conditions; the diverse uses of the house are minced and articulated so that each of them (of small dimensions) is positioned frontally to the diverse landscape conditions previously enumerated. Therefore the project is an addition of small units that each frame a differentiated view, and it is within the transition from one unit to the other where the totality of the panoramic view is comprehended. And it is also in the addition of those units where a major open space is generated, the central space of the house.

The Sunflower house sits on a privileged condition of limit; in the border within the water of the Mediterranean sea and the hard rock of the Costa Brava, between the wild nature of Cabo de Creus and the urban settlement of El Port de la Selva, a small fisherman village in the border of France and Spain. A place where the Pyrenees get into the water, generating an exceptional wildlife richness, both in the coast and in the water. The house wants to identify each of the particularities of this magnificent landscape; with its geometry, the house frames a multiplicity of different and specific views, and builds up content spaces that inhabit great big framed views. Mel and Geoff wanted a house in front of the Mediterranean sea that was fully exposed to the views; but they never imagined that their plot, beyond its closeness to the sea, was tremendously exposed to one of the strongest winds of the peninsula ( the Tramuntana, up to 180 Km/h at this point), and did almost not get any direct sun radiation. So the project starts from this dichotomy: reinforce the relation to the sea, while finding and attracting the sun into the house.

Related architects: