Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Oushan Villa

Location: Tehran, Oushan

Architect: Behzad Atabaki

Material: glass & concrete

Design date: 2015

Site area: 5204m2

Architect: Behzad Atabaki

Design Team: Golshan Narimani, Arezou Zarehdar, Mohammadreza Badeleh

Story:

Initial assumptions:
Oushan Villa has been designed for a 5,204 square meters lot located in the mountainous region of Oushan; being consolidated from three smaller contiguous lots, each one contains a small one-story building.
To meet the spatial demands of the project it was needed to have four floors, each about 600 square meters, as well as a basement, and a total of 2,781 square meters of floor-area. However, the building coverage allowed in the issued license was to be 345 square meters calculated based on the sum total of the existing buildings in the three properties prior to aggregation. Considering the decrease in floor area and the limitation regarding the building height, to gain the 2,781 square meters as planned in the program, it was decided to add the surplus area in the form of cantilevers transferred onto the upper levels.

Design process:
Considering all these, and also other criteria such as the view of the upper floors onto the mountains and the forest, the view of the garden from the lower floors, and the site potentials it called for levels to have different twists in order to optimize utilizing the light, the view and the land's facilities.
The idea of a long cantilever, stretched beyond the ground floor area, was formed due to the difference between floors area together with the free and figurative twist of the floors.

The physical-visual linkage between all levels has been organized through central void and vertical circulation. The extended sans-column protrusion of the second floor initiates a critical dialogue between elevating the mass off the ground and modernist pilotis. Making an opening in between the ground level plus its division into two distanced parts creates a physical-visual link with the semi-private and the cozy central space. Moreover, having the ground floor in two separate parts would help the structure and provides support for the long cantilever.

The ramp connecting the ground to the first floor has been designed to prolong the presence and motion of the user of this space; this also promotes the scope of the outside landscape and provides a better connection between the viewer and the view. The long cantilever (with 21meters at the farthest point) covers this space like a 7-meter-high extensive ceiling.
The interior spaces has also been designed with regards to initial assumption and program in order to optimize use of space and view- while enjoying the peace and calm expected of such a semi-mountainous villa.

 

 

Related architects: