Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Kordan Family Villa

Location: Kordan, Alborz

Architect: sohrab rafat , Sohrab Rafat

Client: Fariborz Goshayeshi

Material: Brick

Design date: 2012

Completion date: 2013

Site area: 1600m2

Photographs: Ali Daghigh, Reza Sofi

Story:

Defining space by dividing it to inside and outside is one of human’s ways to recognize his position in environment. Architecture is created to response to this need for inside/outside spaces. Design of inside and outside Spaces and relation between them always has been one of necessities for definition and limitation of human living spaces, but little attention to relation of this two spatial realms and poor design of transitional spaces between them has caused to lack of quality in current Iranian architecture.

According to the basic foundations, we found the project needed some kind of introversion and spatial separation from inside (a response to the individual experience of the space) and at the same time a continuity and spatial link between internal and external environment in order to observe some kind of purity, integration and fluidity (a response to the collective experience of the space). In order to preserve the landscape and view, the main axis of the building has been directed to the natural landscape in longitude and also separated from the neighborhoods on the sides. In such situation, creating a hidden space in the middle of the building, reminding the pattern of central yard, makes the exposure organization of other spaces around itself possible; which is a response to the demand of applying traditional patterns.

In the following, the plan was organized in 3 floors to keep the slope and not to manipulate natural state of the ground. The lower floor, a part of which was under the ground, included pool, billiard hall, mechanical room, and janitorial with independent access from the yard . The middle floor which develops the main link between the central yard and external environment and has been dedicated to sitting public space, kitchen and guest suit.

Related architects: