A House for an Architect, Group No.10

A House for an Architect, Group No.10

A House for an Architect, Group No.10

A House for an Architect, Group No.10

Location: Yazd, Iran

Architect: AA Design Studio

Client: Badrieh Dehghan

Material: concrete & brick

Design date: 2017

Site area: 324m2

Built area: 350m2

Architecture Firm: AA Design Studio IR

Author Architects : Amirabbas Aboutalebi, Vahid Joudi, Farideh Jafarzadeh

Social & Strategic Designer/Advisor: Mohammadreza Haeri

Energy Analysis: Badrieh Dehghan, Ehsan Fatemi

Story:

Explaining the Concept and Formation of Architectural Design:

We believe that architecture and form of life are correlated. Historically, the architecture of hot and dry areas of Iran is introvert due to the climatic conditions of the region. On the other hand, Introversion is rooted in the way people live, which has linked these two issues together.

This house is a narration of the introversion, calling for extravagance to a banquet in its own places, so a careful distinction between these two features is necessary in order to find the architectural keywords from different perspectives.

Creating a mysterious atmosphere, the game of light and shadow while having a complete harmony with the climate and having the unique and contemporary personality and connecting to inhabitants, has shaped the basic idea of the structure and its compositions, which is also reflected in the entrance of the house.

An eye-catching porous facade and a curved plane is drawn from the main shell that invokes the individuals easily. From the beginning, dynamic sequences invite the individual from outside to inside to explore the space.

The courtyards are one of the most striking spots of introversion in this building. Considering the yards in this project as a vital resurgence for today's home so that the two-dimensional perspective replaces a three-dimensional one, therefore, the courtyard endows Life and vitality even on upper floors.

According to this attitude, the first courtyard which is pulled into the ground both for lighting the guest's suite and the decreasing sunlight’s concentration on the ground floor. the next courtyard is between the kitchen and the reception which is semi-public and creates a flexible and seamless space with rolling up the Folding side windows, between the kitchen, dining room, courtyard, and the reception while having its own function.

The outer corridor invites us to a bigger and more peaceful courtyard behind the building, which is intended to keep family members together in the open air. A feature of this yard is being semi-covered which makes it cooler than the other previously mentioned yards.

In fact, the greenness of the trees and the blue of the pool between the volumes creates the stylized space and the existence of these courtyard shades and partial shades, allow the inhabitants to enjoy the weather even in summer. Additionally, numerous openings in the rooms to the courtyards provide good views.

Out of the yard, the centrality of the kitchen in this design is approvable since the mother spends most of her time here and she should be able to watch a precious landscape, and have depth of field and sufficient connection to the rooms and side spaces; on the other hand, above the kitchen space and in the central volume of the building, the living room is located in the middle, between the first floor bedrooms to provide better access to the family and to enjoy the pleasant atmosphere between the two yards.

Other layout features:

1-Considering the quality of spatial connection to the audience

2-Redefinition of the central courtyard

3-Trying to create a sense of belonging to space

4-Considering the staircase a medium for ventilation and a special launch scheme for this purpose

5-Functional look to the shell (wind direction to the building, control of sunlight and confidentiality)

6-Entrepreneurship for pottery master builders (for ceramic roofing ceilings)

7-Considering the building’s setback in relevance to the neighborhood

8-Spatial organization according to the employer’s interest, climate and view of the yard

9-Considering sufficient openings to exit warm air

10-Considering the quality and proportions of the courtyards and the visibility and perspective of the openings and choosing local trees.

11-Natural air circulation from the backyard (which is adjacent to the open air of the courtyard up to the initial volume of the building)

12-Considering small pools in each of the 3 yards to maintain moisture

By designing this project, we must admit that for us, introversion is a decoding sense of revelation that begins with light, sound, and movement, to bring the audience to the discovery of space.

Related architects: