A House for an Architect, Group No.08

A House for an Architect, Group No.08

A House for an Architect, Group No.08

A House for an Architect, Group No.08

A House for an Architect, Group No.08

Location: Yazd, Iran

Architect: AA Design Studio

Client: Badrieh Dehghan

Material: Brick & Concrete

Design date: 2017

Site area: 324m2

Built area: 350m2

Architecture Firm: AA Design Studio IR

Author Architects : Amirabbas Aboutalebi, Farnoosh Mohajeri, Misagh Madani

Social & Strategic Designer/Advisor: Mohammadreza Haeri

Energy Analysis: Badrieh Dehghan, Ehsan Fatemi

Story:

The original idea of the project is an attempt to retrieve the Iranian house with all elements and details of identity like the central courtyard, the garden pit, coordination to the north-south axis, the porch around the garden pit, the sub-floor, etc. all of these elements, using today's technology And the needs of today's user are a good translation of their previous generation.

Like any other desert house, exterior appearance is dimly speaking. Rigid and simple walls with limited and modular openings. Just starting a threshold with just one gap that is as simple and unpredictable as possible. The world of {{home}} begins, passing through the corridors that bring the privacy with its rotation. The underground staircase extends us to the main surface of the house. The central fence extends from the garden pit to the children's hall, bringing the light and sight to the heart of the house. Equipped with porches that provide access to spaces at other levels, which have a homogenous articulation with an exterior in form and are contrary to it in transparency.
The spatial organization of the house is carried out at four main levels: the entrance gap plays a significant role in this division.
After passing through the middle step of the gap, we reach the main surface of the house. The level of the main kitchen, living room and the vast porch that surrounds the house provides secondary access to mentioned spaces. A step from this level leads to the garden pit. service spaces and guestrooms are also placed in this level. bridges guide us to the private space of the house from within the main surface where there is a private gathering space of the bedrooms. Master bedroom defines its borders with a bridge through the gap and the children's bedrooms are each separated with a pedestrian walk to the top floor, where an independent and shared children's playground exists. The elevator in the lobby facilitates access in different levels.
The overall volume is shaped like a step to drag the light to the heart of the building. it additionally provides a suitable setting for balconies and exterior’s access to maintain spatial continuity from the garden pit to the highest level.
 It should be noted that the rotation of the garden pit in the volume caused the formation of none- perpendicular corners in the volume. Therefore, by locating triangular green balconies in the corners of the building’s volume while helping the separation of the green spaces in different classes the mentioned issue will be resolved.

Related architects: