A House for an Architect, Group No.06

A House for an Architect, Group No.06

A House for an Architect, Group No.06

A House for an Architect, Group No.06

A House for an Architect, Group No.06

Location: Yazd, Iran

Architect: AA Design Studio

Client: Badrieh Dehghan

Material: Brick

Design date: 2017

Site area: 324m2

Built area: 350m2

Architecture Firm: AA Design Studio IR

Author Architects : Amirabbas Aboutalebi, Alireza Rezaeimehr

Design Team: Pedram Rayanpour, Samin Golshan, Mojan Ayatollahi

Social & Strategic Designer/Advisor: Mohammadreza Haeri

Energy Analysis: Badrieh Dehghan, Ehsan Fatemi

Story:

NURA

We started with empty spaces to create NURA, instead of considering the filled spaces and the masses, a structure of nothing was chosen that allowed the passage of light and air to achieve a proper balance of the living conditions of a home.
 Then we placed the empty spaces at the beginning, middle, and end of the project that allowed us to alter the harsh conditions outside and convert it to favorable living state by filtering them by natural factors such as light, shadow, air flow, and vegetation to reach the most favorable biological condition with the least need for eastern and western openings.
We continued with the characteristics of the project’s spaces and residents as the citizens and the contemporary vernacular architecture of Yazd to accommodate the needs of users and a large variety of other groups that might use this home.
Different issues and perspective affected the formation of the main concept concluding: Considering the kitchen as the heart of the house, required facilities to supervise children, client’s inclination to large yet cozy spaces, a fluidity of spaces and their vague borders and economic sustainability of the project. All issues mentioned above were pursued as the main challenge to decide the placement of masses. We tried to impose the least cost on the project while placing spaces in simple structural skeletons while having in mind the physical connection of the kitchen to the interconnected spaces and the visual connectivity of the spaces occupied by mother and children.
Consequently, suitable supervision for the parents is provided throughout the building. Considering the natural mechanisms of regulating environmental conditions, the elevator shaft was combined with the wind catcher and the light well with suspended gardens. these strategies along with a small basin which cools the air with cooling evaporation all enhance natural ventilation and humidity tuning and provide the indoor spaces with the proper view and sound. They enrich the experience of space without the need for an exterior.

Related architects: