A House for an Architect, Group No.05

A House for an Architect, Group No.05

A House for an Architect, Group No.05

A House for an Architect, Group No.05

A House for an Architect, Group No.05

Location: Yazd, Iran

Architect: AA Design Studio

Client: Badrieh Dehghan

Material: concrete & brick

Design date: 2017

Site area: 324m2

Built area: 350m2

Architecture Firm: AA Design Studio IR

Author Architects : Amirabbas Aboutalebi, Mohammad Fasahat

Social & Strategic Designer/Advisor: Mohammadreza Haeri

Energy Analysis: Badrieh Dehghan, Ehsan Fatemi

Story:

The most predominant matters about this project were its location in Yazd Province and its site being surrounded from three sides; accordingly, our challenge of dealing with the geometry of site plan was providing a situation in which we could have a more suitable place for living. The architecture and the texture of the city of Yazd consist of open, half-open, and closed spaces, and the functional components of these three types have created pleasant harmonies in this area.

Yazd’s architecture obligates the user to pass through a series of intermediate spaces including corridor, yard, and porch in order to reach the main building or home. Based on these harmonious proportions and the importance of open and half-open spaces, the volume concept was organized. The central courtyard regarded as the main element of vernacular architecture in Yazd has been located in the center of the site plan with an independent access like a corridor from the corner of the site.

Not only does the corridor equip the separate access to the yard, but also produces air circulation, thereby blowing the wind to the flowers and plants in the yard and providing delightful smell for the users. The outer and the central courtyard are connected with two U-shaped volumes (empty and full) that form the main volume of the building. For attaining more efficiency in this climate, the central courtyard was placed in the ground to decrease the heat transfer of the building. Furthermore, according to the energy analyses, the corridor was placed on the east side of the site plan to achieve smaller amounts of radiation.

The organization of spaces around the central courtyard favorably generates both natural light and transparency in the building. By placing the terrace in front of the kitchen, we can use the open spaces viewed in the yard. It creates half-open spaces for the underground. In the south part of the site, the volume was efficiently divided into four boxes considering the most favorable conditions for creating shadow and maximizing the achievement of south light.

In order to control lighting and create privacy in the southern part of the building, a transformable adaptive structure similar to “Orosi” in the Iranian homes was set which can change according to the users' needs and the climatic conditions of each season. The green spaces in different parts of the House, the patio inside and the southern fountain provide sufficient humidity throughout the building. There are two voids in the interior that help maintain the line of sight. 

Related architects: